profitis ilias

Ενοριακά Νέα

Παναγία Γοργοϋπήκοος

Πολυάριθμα τα προσωνύμια που έχουν αποδοθεί στην Παναγία, ένα από αυτά είναι και το «Γοργοϋπήκοος» που μάλιστα από θαυμαστή παρέμβαση της η Ίδια απέδωσε το προσωνύμιο αυτό.

Πώς; Πού; Πότε;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η αρχαιότερη εικόνα που φέρει το προσωνύμιο αυτό είναι η έφορος της μονής Δοχειαρίου στο Άγιο Όρος. Πρόκειται για τοιχογραφία η οποία βρίσκεται σε ένα κάποτε διάδρομο δίπλα από την τράπεζα της μονής και σύμφωνα με την παράδοση είχε αγιογραφηθεί αρκετά νωρίτερα.

Καιρό μετά, κάπου κοντά στο 1664 ο τραπεζάρης της μονής ονόματι Νείλος πηγαινοερχόταν από το μαγειρείο στην τράπεζα της μονής κρατώντας αναμμένα δαδιά-λαμπάδες για να φωτίζει το διάβα του περνώντας παράλληλα μπροστά από την εικόνα της Παναγίας και με απροσεξία την προσπερνούσε καπνίζοντας την μέχρις ότου άκουσε φωνή μέσα από την εικόνα να του λέγει «μέχρι πότε θα με καπνίζεις;» (εννοώντας τον καπνό που έβγαινε από τα δαδιά και τις λαμπάδες) ο μοναχός όμως δεν έδωσε σημασία μέχρι που το άκουσε και το ξανά άκουσε αλλά και πάλι δεν είχε δώσει σημασία και ξάφνου περνώντας από μπροστά μια ακόμη φορά καπνίζοντας την εικόνα ακούγοντας και πάλι φωνή να του λέγει «Ώ Μοναχέ αμόναχε, έως πότε θα συνεχίσεις να καπνίζεις τη μορφή μου και να με μαυρίζεις ατιμώντας με;» και ξάφνου έχασε το φώς του.

Πέφτει αμέσως στα γόνατα συνεσταλμένος για την ασέβεια αλλά και την ανυπακοή του στην φωνή που τόσες φορές είχε ακούσει και αρχίζει τα παρακάλια στην Παναγία με ικεσίες. Μέχρι και στασίδι απέναντι της τοποθέτησε προκειμένου να την παρακαλά ολημερίς.

Οι δε αδελφοί της μονής το έμαθαν και θορυβήθηκαν, η Παναγία βλέποντας την μετάνοιά του τον συγχωρεί και η όραση του αποκαταστάθηκε όταν ακούστηκε και πάλι φωνή να προέρχεται από την Αγία εικόνα που να λέει «Εγώ είμαι η της μονής η Δέσποινα Θεοτόκος, η Γοργοϋπήκοος και γοργώς επακούσω των επικαλουμένων το όνομά μου».

Από τότε λαμβάνει το προσωνύμιο Γοργοϋπήκοος μιας και έτσι η Ίδια με την φωνή της φανερώθηκε και έκανε αισθητή την παρουσία της αν και πάνω στην τοιχογραφία έως τότε της είχαν αποδοθεί τα προσωνύμια, της Φοβεράς Προστασίας, της Βρεφοκρατούσας και της Γοργοεπύκοου.

Ο χώρος έκτοτε περικλείεται, στήνεται προσκυνητάρι προς τιμήν της και με τα χρόνια τοποθετείτε αργυρεπίχρυσο πουκάμισο και δεκάδες ακοίμητες κανδήλες που μαρτυρούν πολυάριθμα θαύματα μέχρι σήμερα καίγουν μπροστά της. Ενώ καθημερινώς τελούνται εκεί παρακλήσεις προς τιμήν της συνάμα με ικεσίες για ασθενούντας και πονεμένους.

Όποιος την επικαλείται (δεν είναι λίγοι αυτοί που ψελλίζουν μπρος τα δικά τους προσκυνητάρια την παράκληση της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου) γοργά ακούει, υπ-ακούει και τρέχει κοντά του όπως λένε και οι πατέρες της μονής αλλά και όσοι ζήσανε θαύματα Της.

Γοργά άκουε και πρόστρεξε και για τις δικές μας ικεσίες και μεσίτευε υπέρ των ψυχών ημών.

Profiths ilas enoriako mouseio

Profiths ilas program

Profiths ilas books

Profiths ilas enoriakes

Profiths ilas iera leipsana

Profiths ilas photo

Aναζήτηση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση: Προφήτη Ηλία 109-111
Δήμος Πυλαία-Χορτιάτη
Νομού Θεσσαλονίκης
Τ.Κ.: 55535
2310-300934 
i.n.profiti.ilia@gmail.com
εκκλησία της ελλαδος πειραικη εκκλησια

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Οικουμενικό Πατριαρχείο
Οικουμενικό Πατριαρχείο
Εκκλησία της Ελλάδος
Εκκλησία της Ελλάδος
Ιερά αρχιεπισκοπή Αθηνών
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης